Timjan är en flerårig kryddväxt som blir cirka 30 centimeter hög och blommar med lila blommor. I växtsläktet timjan finns omkring 350 arter, den som vi oftast använder oss av i matlagning är Kryddtimjan (som också kallas trädgårdstimjan) men fler sorter kan användas i matlagningen.
Timjan kan användas färsk men kan också både torkas och frysas. Tvärtemot många andra kryddor så förlorar inte timjan i smak av att frysas, den får i stället mer smak. Timjan har använts som krydda i århundraden och kan användas i många sammanhang. Den passar bra till grönsaksrätter, äggrätter, fisk, fågel, skaldjur, köttgrytor, soppor, marinader och såser. Det vill säga det är en högst användbar krydda.
Timjan sägs också ha läkande egenskaper och kan användas vid behandling av förkylning bland annat. Den är bakteriehämmande och kan motverka hosta då den fungerar slemlösande. Genom åren har timjan också använts för matsmältningsproblem, mot insektsbett, för att dämpa huvudvärk och ledvärk. Mer om timjans hälsofrämjande effekter kan ni läsa här.
Recept med timjan:
0 kommentarer:
Skicka en kommentar