Ett vildsvin som sköts i Småland visade sig ha ovanligt mycket trikiner i köttet. Trikiner är en rundmask som lever som parasiter i däggdjur, däribland oss människor om det vill sig illa! De smittar ofast via slarvligt tillagat fläskkött. Om nu någon tänkte äta köttet från det småländska vildsvinet så gjorde/gör de nog bäst i att tillaga det både länge och väl för normalt sett bedömer man 100 - 200 larver per gram kött som mycket, det här vildsvinet hade mellan 1 000 och 2 000 larver per gram kött. Observera PER GRAM kött.
Om man smittas av trikiner kan man drabbas av Trikinos, vilket är en sällsynt maskinfektion. Och det är väl tur att den är sällsynt eftersom människor kan bli rejält sjuka av den. Inledningsvis får man några dagars diarré som när masklarverna tagit sig ut i muskulaturen ger svår muskelvärk som kan vara i flera månader. Vill det sig illa kan sjukdomen vara livshotande. Men som sagt... den är sällsynt hos människor, förmodligen just för att vi lärt oss att fläskkött ska tillagas noggrant! Djur får sällan några symtom av maskinfektionen.
Någon vildsvin har vi inte fångat här, men hunden och jag snubblade över den här lilla rackaren i trädgården när vi varit på kvällspromenad! Söt liten taggis måste jag säga!
0 kommentarer:
Skicka en kommentar