söndag, maj 16, 2010

Avokado

Avokadon kommer ursprungligen från Central- och Sydamerika men odlas numera i stort sett överallt i världen där klimatet är lämpligt. Avokadoträden kan bli upp till 20 meter höga och är grönt året runt. Avokadon är en så kallad stenfrukt och har en stor kärna.

Avokado äts oftast rå, för att veta om avokadon är mogen när man köper den kan man trycka försiktigt vid skaftfästet (där den suttit fast vid trädet). Om den ger efter en aning så är den mogen. Köper du ändå en omogen avokado (det finns inte alltid annat att välja på) så kan du låta den mogna klart i rumstemperatur. Omogen avokado bör inte förvaras i kyl då den missfärgas av kylan, mogen avokado kan dock förvaras i kyl. Tyvärr missfärgas frukten snabbt när den är uppskuren. Detta beror på att den utsätts för luftens syre, den oxiderar. Man kan förhindra detta genom att droppa på lite citron eller ättika på snittytan.

Avokadon är en fettrik frukt och som de flesta har hört vid det här laget så är fettet från avokadon förhållandevis nyttigt. Den sägs till och med vara en superfrukt för hälsa och skönhet och den används, förutom till mat, också för både hudvård och hårvård.


Recept med avokado:

0 kommentarer:

Skicka en kommentar