lördag, maj 15, 2010

Bulgarisk linssoppa

Detta recept fick jag av en tidigare kollega som jag saknar mycket, hon lärde mig en hel del om mat. Då hon ursprungligen kommer från en helt annan kontinent så hade hon mycket tips och idéer som jag tacksamt tog till mig! Denna soppa kommer dock från ett europeiskt land, närmare bestämt Bulgarien. En mycket god och mättande soppa som med fördel serveras med ett gott bröd till!

Till cirka 4 portioner behövs:
2 dl röda linser
2 gula lökar
1 msk olja
1 liter vatten
1 msk paprikapulver
1 tärning grönsaksbuljong
1 tsk salt
1 lagerblad
2 vitlöksklyftor (eller efter smak)
1 burk krossade tomater (400 g)
1 tsk socker (eller efter smak)
1 tsk vitvinsvinäger

Om man så vill 2 tsk stött timjan och tabascostänk efter smak!

Skala och hacka löken och fräs den mjuk i olja i en stor kastrull. Skölj linserna. Häll vattnet i kastrullen tillsammans med buljongtärning, linser, paprikapulver, salt, lagerblad, pressad vitlök och tomatkross. Koka alltsammans på svag värme under lock i 10-15 minuter.

Smaka av med socker, vinäger och eventuellt om så önskas timjan och/eller tabasco. Det passar också fint att pressa över lite citron över soppan vid serveringen.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar